Medlemsmøder om lånesamarbejdet

27. august 2024

Hvad låner du fra andre biblioteker? Og hvad låner du ud?

Centralbibliotekerne og Bibliotekschefforeningen inviterer til temamøder om, hvordan vi passer på vores dyrebare lånesamarbejde.

Folkebibliotekernes indbyrdes lånesamarbejde bliver ofte kaldt for vores fælles samarbejdes diamant. En borger kan låne en bog overalt i landet, som så dukker op på det lokale biblioteks hentehylde.

MEN er vi skarpe nok på lånevejene? Overholder vi retningslinjer for interurbane lån? Trækker nogle biblioteker alle de nye bøger hos de ”rige” biblioteker? Er der nogle biblioteker, som har lukket deres samlinger? Og er det rigtigt, at der er politikere, som opfordrer til at spare på materialebudgettet og i stedet trække på materialerne hos nabokommunen?

Lånesamarbejdet er et tema med mange ”synsninger”. Derfor inviterer Bibliotekschefforeningen sammen med landets Centralbiblioteker til to temamøder (ØST og VEST), hvor vi tager en drøftelse af, hvad der er op og ned – med udgangspunkt i de data, der er til rådighed.

Målet med de to temadage er at klæde chefer og relevante fagpersoner på til at vurdere vores set up i forhold til ”ret og pligter”. Vi drøfter adfærd og etik i lånesamarbejdet også med henblik på en drøftelse af fx en fælles national servicedeklaration.

OBS – Der er to tilgængelige datoer for temamødet. Du kan tilmelde dig på nedenstående links:

ØST: 15. november kl. 9.00-15.00 på Roskilde Centralbibliotek

VEST: 19. november kl. 9.00-15.00 på Herning Bibliotekerne

Foreløbigt program:

Velkommen og rammesætning

Indflyvning
Hvorfor er lånesamarbejdet så vigtigt og hvorfor skal vi passe på det. Historik/pligter/rettigheder.
Læs om lånesamarbejdet herunder om Bibliotekernes Koordinationsforums anbefalinger for de danske bibliotekers lånesamarbejde

Fremlæggelse af data

Gruppearbejde
Hvilke tendenser ser vi?

‘Opsang’ fra en bibliotekschef: “I trækker alle mine Vand til Blomster”

Den fælles CB servicedeklaration
CB-servicedeklaration for fjernlån april 2023

Gruppearbejde
Hvad skal vi gøre ved det?