Bibliotekerne kan hjælpe Ukraine i kampen for sandheden

1. marts 2022

BCF bakker op om fælles europæisk erklæring.

Bibliotekerne spiller ofte en central rolle når det kommer til krig og konflikt i verden. De kan nemlig sikre adgangen til reel information, da sandheden ofte er det første offer i en krig. 

Med krigen i Ukraine er sandheden igen truet af Fake News. Derfor lyder der en opfordring fra den Ukrainske Biblioteksforening og alle biblioteksforeningerne i Europa om at tage del i kampen for sandheden og mod den russiske invasion. 

De danske biblioteker bakker op om en europæiske fælles erklæring. Den Russiske Føderations barbariske angreb mod Ukraine er i strid med de grundlæggende principper for et bæredygtigt, demokratisk og retfærdigt samfund.

Som svar på appellen iværksat af den ukrainske biblioteksforening, opfordrer Danmarks Biblioteksforening, Forbundet Kultur og Information og Bibliotekschefforeningen sammen med den europæiske organisationer EBLIDA, NAPLE og Public Libraries 2030 biblioteker over hele Europa til at mobilisere til fordel for sand og reel information, for at bruge reel information som et våben i konflikten for at støtte demokrati og ytringsfrihed.

Biblioteker opfordres også til at støtte eventuelle ukrainske flygtninge i samarbejde med statslige og ikke-statslige organisationer.

Vi bør være klar til at finde løsninger og være parate til at give ukrainere den nødvendige hjælp i situationen.